Nesreča na jezeru ali reki

nesreča na jezeru

Sreča v nesreči

Kaj je nevarnost?

Sreča v nesreči govorimo takrat, ko se zaradi nezgode, ki jo utrpi odrasla oseba ali pa otrok srečno konča. To pomeni brez hudih telesnih poškodb ali, ko oseba nesrečo preživi in v tem primeru govorimo, ko ne pride do utopitve v jezeru.

Nesreča v jezeru je lahko usodna zaradi padca osebe, ki ne zna plavati ali zaradi kakšnega krča, mogoče nenadne kapi, v zimskem času pa je utopitev posledica podhladitve.

Nekatera jezera so primerna za plavalce, nikakor pa ni primerno plavanje, kjer piše na lastno odgovornost in je večkrat označeno z opozorilnimi tablami, da kopanje ni priporočljivo.

Vedno, ko pride do nesreče na jezeru ali kakšnem kopališču in drugih neurejenih kopališčih, moramo poklicati policijo oziroma obvestiti policijske uprave, kjer se je nesreča zgodila.

Poklicati je potrebno reševalce in uslužbence za zaščito in reševanje, ter odgovorne za kraj nezgode ( kopališča, jezera...).

nesreča na jezeru ali na reki

Kakšne so poškodbe zaradi padca v jezero?

Oseba, ki dobro plava in se odloči za obliko adrenalinskega športa kot je skok v reko iz mostu in podobni skoki, nam lahko prinesejo veliko težav. V tem primeru, če ne poznamo globino reke kot tudi ne, če se pod vodo nahajajo skale potem ima skakalec lahko težke telesne poškodbe in sicer zlom noge, roke, poškodbo glave in celega telesa, ker je priletel v kakšno skalo ali kamen, ki je skrit pod vodo.

Druga oblika pa je zadušitev, ker je prišlo do utapljanja ali pa podhladitev.

padec v jezero

Kako okrevamo po padcu v jezero ali reko?

Padec v reko ali jezero na nas vpliva zelo stresno in smo čustveno prizadeti. Ko imamo srečo, da nesrečo oziroma padec v jezero preživimo, smo predvsem čustveno in psihološko prizadeti. Strah pred utopitvijo ima dolgotrajno čustveno zdravljenje. Potrebujemo psihologa ali terapevta, da premagamo strah pred utopitvijo.

Nesreča v vodo ali jezero, reko vpliva na celo družino in potrebujemo čas, da si čustveno opomoremo. Pri preživetju je pomembna družina, ki je po nesreči z nami.

V primeru utopitve in smrtne nezgode pa je prizadeta družina, ki ima travme in strah pred vodo, jezerom, reko vpliva negativno na družinske člane.

Kako postopamo pri utopitvi s smrtnim izidom?

odškodnina smrtni izid

Ko opazimo, da se oseba utaplja in , če ji lahko pomagamo potem moramo pristopiti do ponesrečenca od zadaj, da nas ne potopi, ker maha z rokami in ji mogoče še lahko pomagamo pred utopitvijo.

V kolikor smo našli utopljenca v jezeru ali reki pokličemo gasilce, zdravniško pomoč in policijo. Policijske uprave pošljejo vso potrebno zaščito in naredijo akcijo za reševanje za nesrečo, ki se je zgodila.
Ko se zgodi nesreča je potrebno zavarovati kraj nezgode in podrobno pregledati in raziskati vzrok za nesrečo.

Gasilci pomagajo pri reševanju iz vode in policisti raziščejo okoliščine. Zdravniška pomoč pomaga takoj na kraju nesreče, v primeru smrti pa smrtno ponesrečenega odpeljejo v bolnišnico in opravijo obdukcijo preden izdajo uradno poročilo. Policisti naredijo uradni zapisnik. Ko gre za življenje in je reševanje neuspešno , vplivajo novice na domače in okolico zelo stresno.

Novice o tragični smrti se objavijo v poročilih in pod rubriko kronika. Policija poroča na spletni strani in tudi gasilci podajo informacije kako je potekalo reševanje.

Ali nam pripada odškodnina?

Ko se nam zgodi nesreča, kjer ni naša odgovornost npr. (padec v vodo zaradi trhlega mostu, zlom deske, ograje...) takrat imamo pravico do odškodnine in sicer od lastnika ali upravljalca.

V kolikor pa smo sami odgovorni za nesrečo na jezeru pa nimamo pravice do odškodnine in jo zahtevamo neuspešno.

Za poškodbe lahko uveljavimo zavarovanje dnevne odškodnine. V primeru smrtne žrtve pa so do odškodnine utopitve upravičeni sorodniki, ki imajo skupno gospodinjstvo in živijo kot družina smrtno ponesrečenega. V kolikor gre za otroka, so upravičeni do odškodnine starši.

Kdo nam izplača odškodnino?

Ker nesreča nikoli ne počiva in prihaja do utopitve na jezeru, rekah zaradi neprevidnosti ali pa višje sile. Iz naslova odgovornosti in malomarnosti za javne kraje je odgovoren lastnik, upravljalec.

Odškodnina se izplača iz zavarovanja odgovorne osebe. za zaščito in reševanje na jezeru ali reki, potoku se krijejo stroški iz zavarovanja odgovorne osebe. Tudi poklicni gasilci imajo pravico do povračila intervencije.

Kdo prejme odškodnino v smrtnem primeru?

V smrtnem primeru prejmejo odškodnino vsi tisti, ki so del družine utopljenega. V kolikor se na jezeru, reki utopi otrok zaradi malomarnosti tretje osebe, se odškodnina izplača staršem.

Za izplačilo odškodnine je potrebno zbrati vso zdravstveno dokumentacijo, poročilo policije. V kolikor gre za smrtno žrtev pa se priloži še mrliški list.

Pravice pridržane imajo lahko pri poročanju tako družina svojca, kot tudi vpleteni pri reševanju.

odškodnina na javnem mestu sos nezgode
Izkoristite brezplačen pravni posvet!