Odškodnina za zlom rebra

Pomagali vam bomo do odškodnine, če ste utrpeli zlom rebra v prometni nesreči, delovni nesreči ali poškodbi na javnem mestu. Z enim klikom, boste izvedeli če vas pripada odškodnina.

Izkoristi brezplačni posvet
odškodnina za zlom rebra

Kako prepoznamo zlom reber?

zlom reber

Za zlom reber je značilna bolečina v prsnem košu, ki je huda pri globokem vdihu, kašljanju, kihanju ali ob vsaki spremembi telesnega položaja. Poškodbi reber ali rebra pa je pridružena še poškodba notranjih organov. Lahko pride do stisnjenja ali predrtja srca, posedanje pluč in do šoka z nezavestjo.

Pri hujših poškodbah, ki so lahko posledica padca iz višine ali udeležba v prometni nesreči, pride do zaporednega zloma več reber, kar je urgentno stanje in zahteva zdravniško oskrbo.

Takšne poškodbe se dogajajo v:

Simptomi zlomljenih reber

Po nesreči se pokažejo telesne poškodbe in najpogostejši simptomi so:

 • nezmožnost globokih vdihov
 • povečana bolečina v prsih
 • nezmožnost upogibanja telesa
 • bolečina pri kihanju
 • bolečina na pritisk reber

Vzroki

Veliko dejavnikov je, da pride do zlom reber. Kot smo že našteli je najpogostejši dejavnik pri delovnih nesrečah in pri prometnih nesrečah.

Možni vzroki za zlomljeno rebro so lahko:

 • Padci iz višine
 • Prometne nesreče
 • Športne poškodbe
 • Fizične poškodbe
 • Nasilje nad otroci in starejšimi

Dejavniki tveganja

Veliko bolnikov z zlomom reber ne potrebuje kirurško zdravljenje. Pri stisnjenem prsnega koša in pri zlom reber je potreben čas zdravljenja.

Dejavniki tveganja so:

 • neposredni udarec
 • stisnjenje prsnega koša

Obstajajo nekateri dejavniki, ki lahko povzročijo povečanje tveganja za zlomljeno rebro. Ti dejavniki tveganja so:

 • Bolezen kosti (osteoporoza)
 • Sodelovanje v kontaktnih športih
 • Rakava lezija v rebru

Zdravljenje zlom rebra

Ljudje si najpogosteje zlomijo eno ali več reber in sicer v odrasli dobi. Do poškodbe lažjih telesnih poškodb in hudih telesnih poškodb ride zaradi padca iz višine ali udeležbe v prometni nesreči. Najredkeje zlome zasledimo pri otrocih, saj so njihova rebra bolj elastična.

Zlom reber spremlja zmerna ali močna bolečina ob premikanju telesa, dihanju ali pritisku na mesto udarca.

Zlome reber skušamo dokazati z rentgenskem slikanjem, ki pa zlom ne pokažejo nujno. Rebro je lahko nalomljeno pod takšnim kotom, da tega na rentgenski sliki ni videti. V kolikor je rebro počeno ali zlomljeno potem je terapija v obeh primerih enaka.

Pri poškodbah reber na mestu udarca običajno ne prihaja do hematomov oziroma vidnih modric.

zdravljenje zlom rebra

Težji in lažji primeri zloma reber

Notranje organe (srce, pljuča, delno vranico in jetra) ščiti pred poškodbo 12 reber. Ob delovanju sile, pri padcu, silovitem udarcu ali pri prometni nesreči, prihaja do različno hudih poškodb reber. V takšnih primeri prihaja lahko samo do poka reber ali zlom enega ali več reber. Ob velikih silah lahko odlomki poškodujejo notranje organe in tako prihaja do hude telesne poškodbe.

Prisotne so intenzivne bolečine, različna dolžina trajanja zdravljenja.

Zlomljena in počena rebra

Težo oziroma obseg poškodbe je mogoče ugotoviti z rentgenskim slikanjem. Ta preiskava pokaže, ali gre za počeno rebro, za zlom z odmikom odlomkov ali brez odmika odlomkov, pokaže pa tudi, ali je morebiti prišlo do pnevmotoraks, ki lahko povzroči življenje ogrožajoče sesedanje pljuč.

Zaradi dislokacije odlomkov je zelo redko potrebno kirurško zdravljenje, saj se stanje ob konservativnem zdravljenje z jemanjem analgetikov, ustrezno fizikalno respiratorno terapijo in počitkom običajno popravi v približno dveh mesecih. Vedeti pa je treba, da pri težjih zlomih več reber z dislokacijo lahko pride tudi do nevarnih poškodb notranjih organov.  

Zlom enega rebra brez premika odlomkov razvrščanja poškodb spada v II.skupino med lahke primere in odškodnina je temu primerna.

Zlom več njih se uvršča med srednje hude telesne poškodbe in višina odškodnine je bistveno višja. Posledica za takšno poškodbo pa je udeležba v prometni nesreči. Odškodnina za zlom lahko znaša seštevek in odmero enotno odškodnino za vse telesne poškodbe. Odškodnina za zlom lahko presega krepko čez 20000€.

Zapleti zaradi zloma rebra

poškodba zloma reber

Zaradi zlomov reber se lahko pojavijo naslednji zapleti:

 • Okužba krvi, ki je na mestu zlomljenega dela, s katero je možna okužba kosti ali abcesa prsne stene.
 • Zlomljeni deli lahko povzročijo razpoke medrebrnih žil s posledično krvavitvijo v prsnem košu.
 • Povzročajo poškodbo notranjih organov ( pljuča, srca, poškodbe jeter, vranice, želodca in črevesnega trakta.
 • Zlom lahko povzroči zmanjšanje dihalne funkcije pljuč, v najtežjih primerih pa pride do sekundarnega vnetja pljučnega parenhima.

Telesne bolečine

Rebra je nemogoče imobilizirati zaradi premikanja prsnega koša. Če bi jih imobilizirali, bi se ustavilo premikanje prsnega koša in bolnik bi posledično umrl zaradi zadušitve.

Odsvetujemo uporabo različnih povojev, saj ti še dodatno zmanjšajo gibanje ob dihanju, ter s tem posledično zmanjšajo predihanost pljuč, kar vodi v pljučnico. Svetujemo pol sedeči položaj v času počitka ali mirovanja.

Ob poškodbi gre za udarce, ki imajo za posledico bolečino. V času zdravljenja se priporoča jemanje analgetike za lajšanje bolečin. Priporočajo se dihalne vaje. Raspiratorna terapija se priporoča pri nalomljenih in zlomljenih rebrih.

Bolnik mora imeti v času rehabilitacije počitek in takšne vaje, da bolniku ne povzročajo dodatne bolečine.

Tisti, ki si poškodujejo rebro ali več njih, se sama zacelijo v obdobju od 6 do 8 tednov. Bolniki naj se v tem obdobju izogibajo prehlada, da ne pride do kašljanja, kihanja in napenjanja, kar povzroča bolečine.

Višina odškodnine

Znesek odškodnine se določa na podlagi zahtevnosti poškodbe. Zlomljeno rebro se na podlagi stopnje tako deli v tri kategorije. Določi pa se na podlagi rentgenske slike.

Prva oblika so lažje poškodbe, ki so posledica prometne nesreče.

Druga oblika so zlom rebra, ki vključuje mehka tkiva in tretja kategorija vključuje poškodbe prsnega koša.

Tretja kategorija je tista, v katero so uvrščene hujše poškodbe, zanje pa oškodovanec prejme najvišji znesek odškodnine za zlomljeno rebro. Odškodnine se določijo na podlagi zdravljenja.

Ali se pri zlomu reber poškodujejo še notranji organi

Mogoča je poškodba notranjih organov. Poškodba pljuč in ostalih notranjih organov so posledica hude nesreče. Oškodovanec je utrpel resno telesno škodo. Odškodnino lahko uveljavimo za škodo v kolikor jo dokažemo. Oškodovanec s slikanjem in postavljeno diagnozo specialista. Odškodnina se določa na resnost poškodbe. Pomoč pri zdravljenju oškodovanec ublaži z dihalnimi vajami.

Ali smo upravičeni do odškodnine tudi za poškodbe notranjih organov, ki so posledica zloma reber?

Oškodovanec je upravičen do odškodnine za notranje organe, v kolikor dokaže, da so poškodovani. Oškodovanca je potrebno napotiti na obvezno slikanje. Odškodnina se zahteva za vse telesne udarce.

slika zlomljenih reber

Starejši so najbolj ogroženi za zlom rebra ali reber

Bolečin se je mogoče izogniti z previdnostjo. Starejši ljudje so bolj izpostavljeni za zlom rebra, saj imajo bolj krhke kosti. Odškodnina pripada tudi starejšim, neglede na posledice in vzrok nezgode. Z odškodninami oziroma odškodnina pripada tudi starejši populaciji.

Brezplačen posvet z pravnikom