Odškodnina za zlom gležnja

V primeru, da ste utrpeli zlom gležnja v nezgodi, vas pripada odškodnina za telesne poškodbe. Mi vam bomo pomagali urediti pravično odškodnino.

Izkoristi brezplačni posvet
odškodnina zlom gležnja

Zlom gležnja

Pri padcih na na javni površini ali zasebni se poškodba gležnja pogosto naprti osebi, ki se je poškodovala, kar pa še zdaleč ni tako. v kolikor ste zaradi takšnega padca utrpeli poškodbo in škodo in bi želeli uveljaviti odškodnino potem smo SOS Nezgode - pravne storitve pravi naslov za vas. Po razgovoru se lahko izkaže, da je za zlom gležnja, odškodnina zoper lastnika stavbe ali javnega podjetja, ki je odgovoren za površino, še kako upravičena.

Zlom brez posebnih komplikacij po ustaljeni sodni praksi, ki se opira na Fischerjevo tabelo, ne predstavlja hude poškodbe, temveč le srednjo hudo poškodbo. lahko pa utrpimo kompliciran zlom in je potrebna operacija.

Odškodnina za nepremoženjsko škodo

O nematerialni škodi ali nepremoženjski škodi govorimo, ko govorimo telesnih poškodbah in telesnih bolečinah. Sem spadajo (udarnine, ureznine, zlomi.) Poznamo pa tudi duševne bolečine zaradi zmanjšanja telesnih aktivnosti in imajo trajne posledice. Sem spada skaženost, omejena gibljivost).

Tudi zlom gležnja spada v odškodnine za nepremoženjsko škodo. Odškodnine za nepremoženjsko škodo uveljavljamo od odgovornih fizičnih ali pravnih oseb.

Nepremoženjska škoda je zelo povezana z poškodbo in z zdravljenjem. Prijava o nesreči je potrebno v primerih, ko je potrebno določiti odgovorno osebo za poškodbo, da lahko pridobimo odškodnino.

zlom gležnja

Življenjske aktivnosti

Pod življenjske aktivnosti spadajo:

  • Vsakodnevna opravila
  • Dnevne življenjske aktivnosti

Govorimo o osnovnih dejavnostih, ki poškodba gležnja in posledica škodnega dogodka zelo vpliva na naše življenje. V kolikor imamo ne pohodni mavec in moramo mirovati, so naše aktivnosti, ki vključujejo osebno higieno (kopanje, oblačenje, hranjenje, uporaba stranišča in kopalnice) odvisne od pomoči drugih.

Pri starejših osebah je zdravljenje dodatno oteženo. Odškodnine so posledica življenjske neaktivnosti in prestane telesne bolečine. Telesne bolečine so pri padcu in zlomu gležnja prisotne tudi pogosto po celem telesu.

Zmanjšanje življenjske aktivnosti

Zmanjšanje življenjske aktivnosti je pogosto že med zdravljenjem in, ko je zdravljenje zaključeno. Telesne bolečine gležnja in mišice je tisto, ki nam onemogoča normalno življenje. Zaradi zloma gležnja je rehabilitacija zelo dolga. Traja lahko več kot pol leta. Noga oziroma gleženj je popolnoma trd po odstranitvi mavca in potrebno je razgibavati gleženj in ojačati mišice. Bolečine pa so prisotne tako v času, ko nosimo mavec, kot po odstranitvi. Bolečine gležnja so lahko trajna posledica. Škoda zaradi telesne poškodbe je lahko zelo velika.

Višina odškodnine težko nadomesti čas, ko smo bili popolnoma odvisni od tuje pomoči. Zlom gležnja nam pusti vidne trajne posledice kot je upad mišice na mečih. V kolikor nismo imeli dobro rehabilitacijo, nam zlom gležnja vpliva trajno na hojo tako po ravnem kot po stopnicah.

zlom gležnja odškodnine

Različne vrste zlomov gležnja

Različne vrste zlom gležnja je odvisna tudi višina odškodnine.

Pri lateralnem malomarnem zlomu je razdrobljen le distalni del fibule. To je najpogostejši tip zloma gležnja in se zgodi, ko je stopalo prisilno obrnjeno, bodisi zaradi padca, zvijanja gležnja ali zaradi prometne nesreče. Če je gleženj sicer stabilen, lahko gleženj naravna ali gnetemo na gleženj in ga nosimo približno 4-6 tednov, dokler se kost ne zaceli.

Če je zlom povzročil nestabilnost gležnja, je morda potrebna operacija postavitve plošče in vijakov v distalno fibulo.
Pri medialnem zlomu maleolarjev pride do preloma distalne golenice na različnih nivojih golenice. Tudi distalni tibialni zlom se skoraj nikoli ne pojavi brez fibularnega zloma. Če zlom ni v pravilnem položaju, ga lahko obdelamo z ulivanjem. Če pride do motnje ali nenormalne poravnave kosti, je potrebno operacijo, da se kosti skupaj fiksirajo.

Pri posteriornem maleolarnem zlomu je zadnji del golenice razdrobljen. V večini primerov je povezana tudi z ligamentno motnjo in zlomom lateralne maleolusa. Gleženj je pogosto nestabilen in ga je treba kirurško popraviti, še posebej, če je zlomljen kos 25 odstotkov ali več gležnja. Artritis je pogost zaplet tega tipa zloma.

Z bimaleolarnim zlomom sta dva od treh vidikov maleolov zlomljena. Večkrat gre za zlom medialnega in lateralnega klistirja. To je nestabilen zlom, ki zahteva operacijo za odpravo težav pri poravnavi in stabilizacijo sklepa. Vezi, ki podpirajo medialni vidik gležnja, so prekinjene, tako da gleženj ni stabilen. Po operaciji vam najmanj šest tednov ne bo dovoljeno nositi teže na gležnju.

S trimaleolarnim zlomom so se vse tri gležnjeve malleoli zlomile. Dislokacija koščenih fragmentov je pogosta in to je zelo nestabilna razpoka. Operacija je skoraj vedno indicirana za odpravo te vrste zlomov. Za poravnavo koncev loma se uporabljajo zatiči in plošče.

Pri sindesmotični poškodbi se izgubi povezava med golenico in fibulo in pride do zloma / dislokacije. Fibula se zlomi razmeroma visoko na kosti, ligament, ki povezuje obe kosti, pa je moten. Ti zlomi se sploh ne zacelijo, razen če se izvede kirurški poseg, da se v fibularni zlom položi plošča in se spet poveže golenica z fibulo.

Zdravljenje

Čas zdravljenja za poškodbo gležnja, ko ni potrebna operacija se fizioterapija izvaja po odstranitvi mavca.

Če pa je potrebna operacija potem imobilizacija mavca ni potrebna razen pri rekonstrukciji legimentov. Po operaciji zloma gležnja se z terapijo prične že naslednji dan. Fizioterapevt vas bo naučil kako se uporabljajo bergle in koliko lahko operirano nogo obremenite. Rehabilitacija je dolgotrajna in traja do 6 tednov do popolne ali delne razbremenitve.

Bolniki po zlomu gležnja opravijo rehabilitacijo še v zdravilišču.

Najpogosteje pridejo na terapijo zaradi slabe gibljivosti v gležnju, zaradi bolečin pri obremenjevanju, zaradi otekanja in podobno.

Zlom gležnja in kakšna je odškodnina?

Za manjše zvine gležnja (I. skupina) je odškodnina nizka (okoli 1000 EUR ali nekaj več). Pri hujših oblikah zvina (II. skupina), pri katerih zdravljenje traja več kot en mesec, se odškodnina giblje okoli 2.000 EUR oziroma več. Pri najtežjih zvinih (III. skupina) je glede na večji obseg težav odškodnina bistveno višja in lahko doseže tudi 10.000 EUR in več, saj gre za dolgotrajno zahtevno zdravljenje, neredke so tudi trajne posledice.

Odškodnine ali odškodnina nam pripada, če smo se poškodovali zaradi tuje krivde. Odškodnina je odvisna od trajanja zdravljenja in odškodnina se zahteva po zaključenem zdravljenju poškodbe. Odškodnine so pravica, ki pa se pogosto išče na sodišču. Pomembno je, da poškodbo saniramo, ostane pa nam strah in dolgotrajne nevšečnosti.

zlomljen gleženj odškodnina

Dnevna odškodnina in zavarovalnina

Če ima poškodovanec sklenjeno ustrezno nezgodno zavarovanje, lahko uveljavlja tudi izplačilo dnevne odškodnine za zlom v gležnju. Do zavarovalnine zaradi trajne invalidnosti pa je upravičen tisti poškodovanec, ki ima zaradi zloma trajne posledice (po zavarovalniških tabelah za invalidnost).

Ali je izplačana odškodnina obdavčena?

To je v primeru prejete odškodnine zelo utemeljeno vprašanje, ki ga obravnava Zakon o dohodnini. Na kratko lahko rečemo, da v večini primerov odškodnina iz naslova osebne poškodbe ni obdavčena. Je pa potrebna pazljivost, ker je oškodovanec lahko zaradi površnosti ali neznanja hitro v davčnem prekršku za posamezen del ali pa celotno prejeto odškodnino, če prejemka ne prijavi in ne plača davka iz naslova dohodnine.

potreben obrazec ER8 za delovno nesrečo

Zavarovalnina oz. dnevna odškodnina in invalidnost

Če ste utrpeli nezgodo, vam pomagamo pridobiti dnevno odškodnino, bolnišnične dneve ali nadomestilo za nezgodo ali invalidnost ali zavarovalno vsoto za primer smrti, rento zaradi nezgode.

Oškodovancem, ki nimajo izkušenj z uveljavljanjem odškodnine svetujemo, da odškodninske zahtevke ne vlagajo sami, saj zavarovalnice rade izkoristijo njihovo neizkušenost v svojo prid! Zato nas takoj pokličite.

Brezplačen posvet z pravnikom v primeru zloma gležnja v nezgodi