Odškodnina pri zlomu prsta

Izkoristi brezplačni posvet
odškodnina zlom prsta

Odškodnina za zlom prsta in bolečine

Odškodnina za zlom prsta spada med telesno poškodbo. Ko utrpimo poškodbe prstov ali roki smo prizadeti pri vsakodnevnih nalogah. Predvsem tako roko kot prste potrebujemo pri:

 • Prehranjevanju
 • Pisanju
 • Tuširanju
 • Vožnji z avtomobilom (kolesu)
 • Športu
 • Vsak dan v vsakodnevnem življenju

Pri zlomu prstov lahko nastanejo težke telesne poškodbe in zdravljenje je lahko zelo dolgotrajno. Poškodba se dolgotrajno sanira in tudi v primeru zloma je oseba lahko invalidsko obravnavana.

V primeru, ko nastane huda telesna okvara pri zlomu prstov, se osebo prestavi na drugo delovno mesto, kjer ni delo z prsti ali rokami tako izpostavljeno.

odškodnina za zlom prsta in bolečine

Bolečine

Ko prihaja do zloma rok ali prstov pri športu ali prometnih nesrečah se pogosto pojavijo močne bolečine, ker osebe utrpijo zlome členkov. Zlomi členkov so posledica, ko poškodovani roki drži na volanu in se pripeti prometna nesreča.

Pri večkratnih poškodbah so prisotne močne bolečine in pogosto je potrebna operacija, izvede pa se tudi redukcija in imobilizacija.

Bolečinam, ki so posledica hudih poškodb si lahko lajšamo samo z analgetiki. Zaradi hudih bolečin pa moramo biti previdni, da ne pretiravamo z zdravili ali jih celo jemljemo brez zdravniškega nadzora.

Odškodnina za zlom roke

Odškodnina za zlom rok je povezana tudi z odškodnino z zlomi prstov. Prsti so pogosto poškodovani in bolečine so zelo hude. Med pogostimi zlomi prstov in roke so poleg prometnih nesreč športne dejavnosti (rokomet, odbojka, boks,...).

Škodo utrpijo tako kosti dlani kot drobne koščice v prstih - zglobih in pogosto so bolečine močne in težko se jih prenaša. Roki potrebujemo pri umivanju in negi in se pogosto udarimo v samo poškodbo zato pogosto potrebujemo dodatno nego in skrb.

Odškodnina za zlom rok je odvisna od trajanja in zdravljenja poškodbe. Odškodnine so vedno vezane na samo rehabilitacijo in poškodb ni mogoče predčasno in hitro sanirati.

Odškodnino uveljavimo tako, da zberemo dokumentacijo za same poškodbe rok, vse terapije in sama višina je odvisna ali gre za lahke, srednje ali težke poškodbe. Pri odškodnini za zlomljene roke se upoštevajo tudi bolečine, ki so posledica poškodbe.

Poškodbe vezi in sklepov

Pogosta vrsta poškodb, ki so povezani z avtomobilsko nesrečo je poškodba vezi. Tako tkiva kot ligamenti povezujejo in stabilizirajo sklepe kot različne kosti.

Primer, ko pride do poškodbe prstov na roki se poškodujejo ligamenti. Raztrgani ligamenti zahtevajo kirurški poseg in zdravljenje vezi in tkiva je lahko dolgotrajno.

Potrebna je fizioterapija, razgibavanje rok ali prstov da se škodo takoj, ki je nastala sanira z čim manj posledic.

odškodnina za poškodbe vezi in sklepov na zapestju

Višina odškodnine

Višina odškodnine je del postopka po zaključenem zdravljenju po nastalih telesnih poškodb pri sklepih na prstih in rokah. Na samo višino odškodnine vplivajo sam potek zdravljenja kamor spada (rehabilitacija, operacije) in pri katerem potrebujemo celotno dokumentacijo, da napišemo odškodninski zahtevek.

Zahtevek pripravimo s strani naše pravne pisarne, ki obsega tako materialno kot nematerialno odškodnino in na samo odškodnino vpliva celotna zdravstvena dokumentacija in je odvisno ali se obravnava lahka, srednja ali težka poškodba.

Odškodnina za zlom prsta, kot tudi odškodnine za zlom rok jo je vedno potrebno obravnavati individualno in v kolikor pripravljamo višino odškodnine kjer so hude poškodbe, kot npr. povečano št. zlomov prstov se tudi zneski odškodnin med seboj razlikujejo.

Višina za poškodbe prsta, kot so npr. ureznine, udarnine spadajo med lažje poškodbe in se gibljejo od 500 eur in naprej.

Med srednje telesne poškodbe spadajo zlom roke ali zlom prsta, ki ne obsega komplicirano zdravljenje in ni trajnih poškodb kot npr. fiksiranje prsta.

Med težke telesne poškodbe pa spada:

 • Amputacija prstov
 • Amputacija roke
 • Fiksiranje prstov/roke

Višina odškodnine za zlom

Najpogostejše poškodbe so zlomljeni ali zdrobljeni:

 • Zlomljeno in zdrobljeno zapestje
 • Zlomljeni in zdrobljeni členki
 • Zlomljeni in zdrobljeni prsti

Najpogostejši zneski iz strani zavarovalnice so izplačani na podlagi izven sodne poravnave in v večina primerih se stranka strinja s višino, če ne gre za dolgotrajne posledice kot prstov kot rok.

Znesek je lahko od 500 eur pa vse do par tisoč eur. V primeru, ko pride do fiksacije prstov, enega ali več pa je višina odškodnine lahko tudi 20.000 eur ali več.

Govorimo o dolgotrajni invalidnosti in v kolikor je oseba desničar in ima poškodovano desno roko/prste potem imamo hude telesne poškodbe in oseba mora zaradi poškodbe zapustiti ali zamenjati delovno mesto. Zneski v eur so zelo visoki, ko se delovno mesto zamenja.

V primerih, ko je invalidnost trajna se postavi vprašanje na podlagi bo česa pravna služba zastavila višino zneska. Znesek za trajne poškodbe zajema tudi rento in izplačilo invalidnine. Odvisno je ali se je oseba poškodovala na delovnem mestu kot tudi ali je ostala brez roke ali pa samo brez prstov. Ko govorimo o amputaciji prstov in rok pa je odškodnina tudi višja od 50.000 eur.

višina odškodnine za zlom prsta

Odškodnina za zlom prsta je lahko zelo visoka

Pravne službe kot tudi zavarovalnice se za čas postopka sklicujejo na vse dejavnike, ki vplivajo na samo višino izplačila. Da je odškodnina lahko visoka moramo dokazati, da je poškodovana oseba prikrajšana in odškodovana v vsakodnevnih opravilih in vseh življenjskih procesih.

V primeru, ko se zgodi nezgoda in pomeni da je oseba trajno invalidno prizadeta in je odvisna od druge osebe, takrat je upravičena da za nezgodo prejme visoko izplačilo. Invalidna oseba, ki je zgubila večje št. prstov ima vsakodnevne težave pri pripravi hrane kot tudi osnovnih življenjskih potrebah kot je nega zato višine odškodnin, ki jih prejmejo niso nikoli zadostne.

Invalidnost zaradi zloma prsta

Invalidnost se obravnava po zaključenemu zdravljenju in, ko zdravniški konzilij oceni škodo, ki so nastale in bodo ostale do konca življenja, ter bodo zahtevale življenjsko prilagoditev

Dokumentacija pri zlomu prsta ali roke

Kakšno dokumentacijo potrebujemo, da lahko vložimo odškodnino in ga tudi uspešno zaključimo?

Odškodnine za zlome prstov potrebujemo:

 • Vso zdravstveno dokumentacijo (izvidi, terapije, bolniški listi, pregledi specialista)
 • V primeru prometne nesreče (policijski zapisnik ali evropsko poročilo), zapisnik lahko pridobimo sami, če imamo podpisano pooblastilo
 • Slike ob nezgodi ali same poškodbe
 • Bolniške liste in plačilne liste (tri pred poškodbo in tri med samo poškodbo) ocenjuje se izpad oziroma izguba dohodka v času poškodbe
 • V kolikor je bila nesreča in ste povzročitelj potrebujemo še vozniško dovoljenje in prometno dovoljenja
 • Osebni dokument in davčno ter tekoči račun za nakazilo odškodnine
 • Stranke nam dostavijo izjave prič v kolikor je prišlo do nezgode v službi z vključno z ER-8 obrazcem
 • V času poškodbe priporočamo zapiske
Brezplačen posvet z pravnikom