Preprečimo, da ne pride do družinskega ugriza psa!

Ugrizi psov so odraz počutja živali. Pes ima svoje potrebe in zahteve, ki jih moramo prepoznati in upoštevati. Posvetiti mu moramo primerno vzgojo. S primerno vzgojo in razumevanjem pasje govorice telesa in njihove narave, lahko preprečimo ugriz psa.

Pes ugrizne, kadar je razdražen, prestrašen , jezen in jim človek predstavlja nevarnost ali grožnjo. Nevarni postanejo, ko jih presenetimo. Takšnim situacijam se izognemo, če jih šolamo in jih pripravimo z ustrezno vzgojo. Srečen pes je manj nevaren in nepredvidljiv. Paziti moramo že pri izbiri psa in še pred nakupom se o njih poučiti.

Psa izberemo na pogoje, ki mu jih bo lahko nudili. Nekatere pasme potrebujejo več prostora in pozornosti. Ni dovolj, da si psa samo želimo ampak si mora bodoči lastnik psa vzeti čas, da se poduči o pasmi psa. Lastnika mora zanimati značaj psa, zdravje in njegovi predniki.

Ljudje, ki so večino časa iz doma, ni priporočljivo imeti psov, saj takšni psi postanejo nesrečni in pogosto napadalni.

Ugrizu psa pa so najbolj izpostavljeni otroci. Otroci radi božajo medtem, ko psi ne želijo vedno sprejemati njihovo naklonjenost. Otroke moramo počasi spoznati z psom. Žival lahko preseneti tudi lastnika in ne samo otroka. Previdnost ni nikoli odveč.

Ugriz psa

Kaj narediti pri ugrizu psa?

Ljudje si zamislijo najrazličnejše živali in med temi so tudi različne pasme psov. Do ugriza psa pogosto pride tudi med igro. Lahko pa nas pes tudi napade zaradi strahu od neznanih ljudi. Pri ugrizu živali je potrebno obiskati zdravnika. Pes se prestraši in nepredvidljivo odreagira.

Če vas je pes ugriznil lahko pride do okužbe rane. Sprednji zobje stisnejo tkivo in zadnji raztrgajo in scefrajo tkivo. Lahko pride do resne okužbe rane. Zaradi okužbe rane ste lahko sprejeti v bolnišnico. Pri vsakemu napadu psa in če vas je ugriznil je potrebno obvestiti policijo o dogodku. S tem se izognemo zapletom lastnika psa.

Ugriz psa - Kako poteka zdravljenje?

Po obisku pri zdravniku vas je ta napotil na pregled za steklino in tetanus. Obvesti se veterinarska služba in inšpektorat.

Spremljati je potrebno rano, da ne nastane vnetje. Rdečina nastane pri več kot polovica z ugrizom psa. Redno previjanje rane ali več njih. Rana je nevarna za resno okužbo.

Odgovornosti lastnika ne moremo zanikati. Pogosto pa je tudi naša krivdna odgovornost.

Lastnik psa je odgovoren za ugriz.

Nevaren pes

Odgovoren lastnik je tisti, ki poskrbi da je njegov pes zares pes. Poskrbi za njegovi razvoj, zdravje, zdravo prehrano, počutje in tudi zavarovanje.

Zavarovanje psa je tudi odgovornost lastnika. Pogosto imajo lastniki zavarovano odgovornost za psa. Škodo za telesne poškodbe so krite iz zavarovalne police. Pes ne ugrizne brez razloga.

Njegovi lastnik mora svojega poznati in predvideti njegovo namero. Ugriz psa je lahko zelo nevaren. Pogosto prihaja do tega, da je ugriz večkraten. Pes je za lastnika nedotakljiv in zato mora prevzeti odgovornost za svojega ljubljenčka.

V kolikor je oseba, ki jo je pes napadel mnenja, da mu pripada odškodnina, bi lastnik moral pokazati pripravljenost sporazumnega dogovora.

Kako postopamo, ko nas ugrizne pes?

Ugriz psa je lahko zelo nevarna zadeva še posebej, če so potepuški. Ko je prišlo do ugriza je potrebno obiskati zdravnika in tako poiskati strokovno pomoč.

Ukrepajte takoj:

 • Rana se okuži in zato jo izperite z mlačno vodo
 • Rano očistite z čisto krpo
 • Zavijte jo s sterilnim povojem
 • Obiščite zdravnika
 • Spremljajte znake na koži (rdečica, oteklina ali vročina)

Kako ugriz preprečimo?

Z živaljo se moramo ukvarjati in se igrati igre, ki sproščajo našega ljubljenčka. Izogibati se moramo igri z vlečenjem vrvi. Ta igra pse dela napadalne. Naša varnost in varnost drugih ljudi pa postane ogrožena. Naučiti ga moramo poslušnosti in s tem zmanjšamo možnosti, da pride do telesne škode.

Poslušen pes povzroči lažje poškodbe in manjšo škodo. Napadalnim psom se izogibajmo in jih ne provocirajmo. Ni vsak pes pripravljen se igrati. Lastniku prisluhnimo in ne silimo k živali, ki je ne poznamo. S tem bomo zmanjšali možnosti, da se zapletemo s psom. S nepoznanim psom ne sklepajmo prisiljenega prijateljstva.

Pogosti razlogi za ugriz.

Nevarni psi so tisti, ki so za ograjo ali v avtomobilu. Nikoli se ne približujmo v njihov osebni teritorij. V kolikor se preveč približamo, porušimo njihov mir in ker žival brani svoj teritorij, nas lahko napade. Boža se ga pod brado in otrok ali odrasli ni v nevarnosti in potem ne pride do škode.

Razlog za pasji ugriz je razdraženost psa, ogrožamo njegov teritorij, lahko je vzgajan in učen za borbo.

Žival povzroči zelo resne poškodbe in dolgotrajno zdravljenje.

Pogosti razlogi za ugriz psa

Kako prepoznati znake, da bo pes ugriznil?

Ugriz psa

Pes začne meritvene signale uporabljati, ko mu je v situaciji nelagodno in kliče po umiku. Če te signale spregledamo se zateče k opozorilnim znakom in v skrajni sili k pobegu in tudi pogosto k napadu. Lastniku morajo biti znaki poznani.

Ukrepajte takoj:

 • Obračanje glave v stran
 • Obračanje telesa v stran je znak nelagodja
 • Lizanje smrčka je znak, da ne želi narediti kar pričakujemo
 • Zehanje je sporočilo stresa, zaskrbljenosti. Zehanje si napačno razlagamo
 • vohanje tal in spust glave je signal
 • Otrok ne puščajmo samih v takšnih situacijah
 • Uporabi več signalov naenkrat

Pasji povratniki so nevarni psi.

Pasji povratniki so nevarni za vso okolico ali družbo in so v preteklosti že napadli. Takšni psi vedno koga poškodujejo. Takšen pes mora biti fizično varovan za kar morajo poskrbeti lastniki in sicer tako:

 • da imajo ljubljenčka na povodcu in z nagobčnikom,
 • da so zaprti v pesjaku ali objektu,
 • da so v ograjenem prostoru z ograjo, visoko najmanj 1,8 m, ter opozorilnim znakom “Pozor hud pes!
 • Zehanje je sporočilo stresa, zaskrbljenosti. Zehanje si napačno razlagamo

Zaradi ugriz psa ni dovoljeno pod 18let.

Odgovornost v primeru ugriza.

Odškodnina za ugriz psa

Odgovornost za primer ugriza psa je v 158.členu obligacijskega zakonika zapisana, da v kolikor jo povzroči domača žival, je odgovoren lastnik razen, če dokaže drugače.

V kolikor ima lastnik za kužka sklenjeno zavarovanje stanovanjskih premičnin, to krije odgovornost zavarovanca za škodo, ki jo povzroči kot imetnik domačih živali in je oškodovanec upravičen do odškodnine iz tega naslova. Odškodnina pripada poškodovancu. Odškodnina se zahteva po zaključenem zdravljenju. Za primer ugriza njegovega ljubljenčka se odškodnina zahteva v visokih zneskih.

Ugriz psa vas lahko stane vašega ljubljenčka.

Zaradi ugriza psa ste lahko ob vašega ljubljenčka. Cepljenje proti steklini je obvezno! Odškodnine so del naših zavarovalnic in odškodnine so pravica poškodovanih.

Uredimo vam pravično in visoko odškodnino za telesne poškodbe.

Brezplačen posvet z pravnikom