Odškodnina za poškodbo sopotnika v prometni nesreči

V primeru, da ste bili udeleženi v prometni nesreči kot sopotnik, vam lahko uredimo visoko in pravično odškodnino za telesne poškodbe.

Izkoristi brezplačni posvet
odškodnina za sopotnika

Kaj pomeni sopotnik in kdaj je upravičen do odškodnine?

Sopotnik pomeni, da je oseba v avtomobilu, stroju, motorju in ni voznik vozila ampak spremlja voznika v sami vožnji. Sopotnik se smatra oseba, ki v avtomobilu sedi na desnem sprednjem sedežu ali zadnjem sedežu in ne krmari vozila in je samo del skupne vožnje. Udeleženci ali udeleženec, ki je v času prometne nesreče v vozilu povzročitelja mu pripada odškodnina, če je utrpel telesne poškodbe.

Oseba, ki je kot sopotnik v vozilu, ki je udeležen v primeru prometne nesreče in ni povzročitelj, mu prav tako pripada odškodnina za telesne poškodbe. Potrebno je obiskati zdravnika in se obrniti na našo brezplačno pravno pomoč in pomagali vam bomo.

Kaj je zavarovanje AO in kdaj imamo kritje odškodnine za prometno nesrečo?

Zavarovanje AO je avtomobilska odgovornost, ki ima kritje tako za materialno kot nematerialno škodo. Do odškodnine so upravičeni iz avtomobilske odgovornosti povzročitelji vsi, ki so udeleženi v prometni nesreči in imajo vidne in nevidne telesne poškodbe.

Da lahko iz AO zavarovanja uveljavite odškodnino za telesne poškodbe , se smatra, da ste bili telesno poškodovani ali kot sopotnik pri povzročitelju prometne nesreče ali pa kot udeleženec prometne nesreče in ste utrpeli telesne poškodbe.

Odškodninski zahtevek pri lažjih telesnih poškodbah pripravimo po zaključenem zdravljenju in sicer podlaga nam je celotna zdravstvena dokumentacija, ki temelji na dokazih o poškodbah, ki so tudi daljšega roka ali celo trajne. Trajne posledice prometne nesreče so invalidne osebe.

Telesne poškodbe pri osebah, ki so trajno invalidne jim pripada odškodnina za prometno nesrečo, kot sopotnika tudi že v času rehabilitacije. Zavarovalnica nesporni del denarja izplača še v času zdravljenja medtem, ko ostali del se izplača po oceni invalidnosti in, ko je zdravljenje v celoti zaključeno.

odškodnina AO plus zavarovanje

Kakšna dokumentacija je potrebna za odškodnino, če ste poškodovani v prometni nesreči kot sopotnik?

Odškodnina za prometno nesrečo - pogoji za uveljavitev:

 • Da se lahko uveljavi odškodnina iz AO zavarovanja morate v 24 urah  od nesreče obiskati najbližjo urgentno službo ali pa svojega osebnega zdravnika.
 • Na evropskem poročilu morate biti zavedeni kot sopotnik ali udeleženec v prometni nesreči in prav tako v primeru policijskega zapisnika
 • Policijski zapisnik je osnova
 • Imeti morate kopije zdravstvene dokumentacije iz prometne nesreče (izvidi, pregledi specialistov, fizioterapije..)
 • Fotografije poškodb v kolikor so vidne pri prometni nesreči (modrice, ureznine, longete, razni zdravstveni pripomočki za pomoč pri rehabilitaciji)
 • V primeru prometne nesreče bolniške liste in vse odločbe o izostanku iz dela
 • Osebni dokument in davčno številko
 • Vaš TRR kamor vam nakažemo denar, ko vam pripada odškodnina
telesne poškodbe sopotnika

Zakaj je potrebno zavarovati kraj avtomobila, kjer je sopotnik v primeru prometne nesreče?

Odškodnina za prometno nesrečo - pogoji za uveljavitev:

 • Nemudoma zavarovati kraj nezgode z rdečim trikotnikom, ki opozarja na nesrečo na cesti.
 • Obleči se moramo v anorak svetleče barve, da opozarjamo udeležence v prometu, da gre v bližini za prometno nesrečo.
 • Zavarujemo vse udeležence, sopotnike, da ne prihaja do večjih in še hujših poškodb.
 • Obvestimo klicni center 112, ki obvestijo cestno službo (Dars), policijo, po potrebi reševalce in gasilce.

Kako lahko uveljavim odškodnino, če sem sopotnik?

Ko ste sopotnik in udeleženec prometne nesreče in imate telesne poškodbe vam svetujemo, da uporabite našo aplikacijo sos nezgode in sledite navodilom za ponesrečene. V kolikor boste upoštevali navodila in izkoristili naš brezplačen pravni nasvet potem z gotovostjo trdimo, da vam uredimo visoko in pravično odškodnino.

Pišite nam na info@sosnezgode.si in pokličite na 080 30 44

Brezplačno pravno svetovanje!

SOS Nezgode vam nudimo brezplačno pravno svetovanje in sicer, ko ste poškodovani v prometni nesreči. Nudimo vam brezplačen pravni nasvet pri telesnih poškodb in pri zbiranju zdravstvene dokumentacije, pri pisanju in srečevanju z težavami v času zdravljenja. Sami pridobimo policijski zapisnik.

Odškodnine za prometno nesrečo nam predstavljajo izziv zato vsak posamezen primer preučimo in obravnavamo individualno, da so naši odškodninski zahtevki visoki in uveljavljanje odškodnine pravična. Prometna nesreča je travmatična in z našo pomočjo je višina odškodnine samo obliž na vašo rano.

V kolikor se je zgodila tragična nesreča z smrtnim izidom pa nas pokličite takoj na brezplačni telefon 080 30 44

brezplačno svetovanje v primeru nesreče kot sopotnik

Kako postopamo v primeru smrti sopotnika?

Kako postopamo v primeru smrti bližnjega?

Takšni primeri se nas zelo čustveno dotaknejo in posebno skrbno posvetimo čas za pripravo odškodninskega zahtevka.

Tudi za primer smrti sopotnika je potrebna dokumentacija:

 • Policijski zapisnik ali poročilo o prometni nezgodi (v kolikor z njim razpolagate) v kolikor ne, ga pridobimo mi.
 • Mrliški list
 • Rojstni list otrok
 • Poročni list partnerja
 • Potrdilo o skupnem gospodinjstvu ali izjava o medsebojni skupnosti s preminulim
 • Računi od pogrebnih storitev
 • Davčna številka in EMŠO
 • Številka transakcijskega računa

Kdo prejme odškodnino za smrt bližnjega?

Izplačilo odškodnine za smrt bližnjega, ki je bil sopotnik v prometni nesreči, prejmejo njegovi upravičenci. Odškodnina za prometno nesrečo se nakaže ožjim družinskim članom, to pa je (zakonec, otroci in starši) šteje se tudi izven zakonska skupnost. lahko prejmejo tudi bratje in sestre, če med umrlim in njimi obstaja trajnejša življenjska skupnost.

Ostali sorodniki v primeru smrtne prometne nesreče niso upravičeni do odškodnine. Sem spadajo stari starši, snaha, zet, dedek itd. čeprav so živeli v istem gospodinjstvu.

denarna odškodnina

Kakšne so splošne odškodnine za nesrečo ?

Odškodnina za telesne poškodbe pri prometnih nezgodah se deli na lahke, srednje, srednje težke, težke in trajne. Poznamo tudi smrtne.

Odškodnina za sopotnika za prometno nesrečo v primeru:

 • Odškodnina sopotnika enega obiska ali prvega obiska najbližje urgentne službe ali osebnega zdravnika in ne gre za resne poškodbe, kjer je postavljena ena do dve diagnozi. Sem spadajo lažje poškodbe kot so udarnina in nateg mišic. Višina je do 1200,eur.
 • Odškodnine, ki se smatrajo za lažje klasične so tudi lažji pretres, udarnina glave, ureznina, izvin in nateg vratne hrbtenice, udarnina rame, omrtvelost uda..)  Višina odškodnine je od  1200,00 eur pa do 15.000,00 eur in sta vsaj en obisk specialista in opravljena fizioterapija. Pomembne so trajne posledice in dolžina trajanja.
 • Klasičen zlom v prometni nesreči in ni kompliciran, ter se celi do dveh mesecev ali do 6 tednov, pa znaša med 4000,00 in 15,000.00 eur v enkratnem znesku.
 • Poznamo tudi komplicirane zlome, operacije, prelom in kompresijski zlom, kot natrgane mišice. Višina znaša od 8,000.00 in 30,000,00 eur. V takšnih primerih se lahko pripeti še kakšen zlom ali natrgane mišice.
 • Ko gre za resne in večkratne zlome, trajne poškodbe živca ali živcev, ohromelost, gluhost uda ali udov pa je odškodnina lahko visoka do 80,000
 • Poznamo pa trajne invalide, tetraplegike po poškodbi, ki pa lahko obsega poravnavo do 1000,000.00 eur. Odškodnina je lahko tudi v obliki rente, ki je enkratna, večkratna ali doživljenjska.

Ali kot sopotnik lahko uveljavim nezgodno polico?

Prometni nesreči se težko izognemo in prav je, da imamo sklenjeno zavarovanje za nezgodo in telesne poškodbe. V primeru prometne nesreče lahko uveljavimo vse police, ki nam krijejo, dnevno odškodnino, bolnišnične dni, invalidnost, trajne poškodbe, rento in še kaj.

Potrebno pa je vedeti, da v primeru alkohola ali nedovoljenih substanc nismo upravičeni do odškodnine.

Kako si kot sopotnik lahko pomagam z aplikacijo sos nezgode?

Z aplikacijo SOS Nezgode si pomagamo v primeru :

 • Prometne nesreče,
 • Ko imamo telesne poškodbe,
 • Ko potrebujemo odškodnino za sebe ali prijatelje in znance

Uporabi aplikacijo sos nezgode!

Z aplikacijo si pomagamo, da ob nesreči pokličemo klicni center 112, ki nam pošlje policijo in urgentno službo. Z njo boš dosegel visoko in pravično odškodnino v primeru kakršne koli nezgode.

Odškodnina sopotnika in materialne stroški!

Zaradi udeležbe v prometni nesreči pa lahko nastanejo tudi različni materialni stroški, ki nikakor niso vezani le na poškodbe avtomobila, kot misli marsikdo. Popravilo slednjih običajno tako ali tako brez težav povrne zavarovalnica, vendar pa lahko oseba, ki je bila udeležena v prometni nesreči, utrpi tudi drugo materialno škodo.

V nesreči se lahko poškodujejo tudi različni predmeti, ki jih prevažamo v avtomobilu (recimo prenosni računalnik, fotoaparat itd.), prav tako pa lahko zaradi zdravljenja lahko pride do izpada dohodka ali dobička.

V primeru, da ste zaradi poškodb, ki ste jih utrpeli v nesreči, recimo potrebovali krajše ali daljše zdravljenje v bolnišnici, v tem času niste mogli opravljati svojega dela, zato je prišlo do izpada dohodka. Če imate podjetje, pa to zaradi vašega zdravljenja v bolnišnici ni moglo nemoteno poslovati, zaradi česar ste utrpeli izpad dobička.

Enako velja v primeru, da ste morali zaradi nesreče koristiti bolniški stalež, zato vam v tem primeru pripada ustrezna odškodnina za prometno nesrečo, ki vam bo povrnila vso nastalo materialno škodo.

Brezplačen posvet z pravnikom v primeru prometne nesreče kot sopotnik.