Odškodnina za povzročitelja prometne nesreče

V primeru, da ste povzročitelj za prometno nesrečo in imate AO+ zavarovanje vas pripada odškodnina. Mi vam bomo pomagali urediti pravično odškodnino za telesne poškodbe.

Izkoristi brezplačni posvet
odškodnina za povzročitelja prometne nesreče

Odškodnina za prometno nesrečo povzročitelja?

V primeru, ko smo povzročitelji prometne nesreče, smo upravičeni do odškodnine, če imamo sklenjeno zavarovanje AO+ tako imenovano zavarovanje voznika za telesne poškodbe. Odškodnino za telesne poškodbe lahko uveljavimo, če smo obiskali zdravnika ali najbližjo urgentno službo in imamo izvid z telesnimi poškodbami in napotki o nadaljnjem zdravljenju.

Priporočamo, da pri lažjih telesnih poškodbah poslikamo vse udarnine, praske, modrice itd. za lažje dokazovanje o upravičenosti do denarnega nadomestila.

Kaj moram storiti, če sem povzročitelj nesreče?

Ko ste povzročitelj prometne nesreče in imate telesne poškodbe, se priporoča, da obiščete zdravnika ali urgentno službo, da vas pregledajo in poslikajo, da ni kakšnih resnih poškodb.

V primeru, da se lahko premikate, hodite, morate nemudoma zavarovati kraj nesreče in poklicati 112 center ali prometno policijo. Če so v prometni nesreči udeleženi še drugi potniki, pokličemo reševalno vozilo.

Koraki, ki so pomembni, da je prometna nesreča pravilno obravnavana so:

 • Zavarujte kraj nezgode
 • Pokličite policijo, da se naredi zapisnik in ne bo težav pri zahtevku za odškodnino.
 • Po potrebi pokličite reševalce. Tako policijo, kot reševalce lahko pokličete na klicni center 112
 • Ko ne pokličete policije, izpolnite evropsko poročilo (kako se izpolni evropsko poročilo imate primer na naši spletni strani).
 • Poslikate kraj nesreče, poslikate telesne poškodbe (modrice, otekline, ureznine..)
 • Pridobite podatke prič
 • Obiščite zdravnika in shranjujte vso zdravstveno dokumentacijo. Pišite si zaznamek o poteku zdravljenja.
 • Ob zaključenem zdravljenju pridobite kopijo zdravstvenega kartona
povzročitelj prometne nesreče

Kdaj mi pripada odškodnina kot povzročitelju?

Odškodnina v primeru prometne nesreče nam pripada, ko imamo sklenjeno zavarovanje voznika AO+ in smo utrpeli telesne poškodbe. V kolikor smo obiskali zdravnika ali urgentno službo potem smo pridobili zdravniški izvid, iz katerega je razvidno ali bo potrebno opravljati terapije rehabilitacije in kakšne telesne poškodbe so nastale v primeru prometne nesreče.

Pri uveljavljanju odškodninskega zahtevka je zelo pomembno, da je bila prisotna policija na kraju nezgode in naredila policijski zapisnik. Evropsko poročilo brez policijskega zapisnika več ni dovolj, če so nastale telesne poškodbe.

Da ne prihaja do zapletov pri izplačilu odškodnin priporočamo ogled kraja nezgode prometne policije. Z popolno dokumentacijo vam pripada odškodnina za prometno nesrečo in nastale telesne poškodbe.

Telesne poškodbe povzročitelja!

Telesne poškodbe pri povzročitelju prometne nesreče so lahko lažje, srednje težke ali zelo težke. Vse prevečkrat pa imamo smrtne primere. Prometna nesreča ima velikokrat hude in trajne posledice in je zdravljenje in rehabilitacija zelo dolgotrajna. V kolikor gre za povzročitelja prometne nesreče z smrtnim primerom pa gre za psihološke trajne travme.

Med pogoste lažje telesne poškodbe štejemo:

 • Nateg vratne hrbtenice (zavarovalnica ne krije)
 • Strah (zavarovalnica ne krije)
 • Udarnine po telesu (krije)
 • Modrice, podplutbe (krije)
 • Površinske opekline (krije)
 • Zvin, natrgana mišica, ureznine
 • Bolečine po hrbtenici, bolečine glave, rame, noge, mravljinčenje

Lažje telesne poškodbe so zaključene v nekaj mesecih, nimajo dolgotrajnih posledic in prav tako ne potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Bolnišnično zdravljenje pri lažjih telesnih poškodbah se šteje, ko smo hospitalizirani zaradi opazovanja po poškodbi.

telesne poškodbe povzročitelj

Katere poškodbe niso krite v odškodnini, kot povzročitelju?

Pri lažjih telesnih poškodbah ni krita poškodba nateg vratne hrbtenice in mišic. Iz plačila odškodnine za povzročitelje je izvzet tudi strah. Enaki pogoji veljajo za voznike avtomobilov in motoristov. Tako vsem povzročiteljem ne pripada odškodnina za prometno nesrečo pri nastanku telesnih poškodb, ko nimajo pridruženih drugih telesnih poškodb.

Ko ste povzročitelj nesreče in imate AO plus zavarovanje in pride do lažje nesreče, kjer ni zlomov, vidnih poškodb priporočamo, da ste pozorni na bolečine glave, bolečine po telesu, morebitno slabost, modrice, odrgnine itd. Pogosto se intenzivnost bolečine pojavi po nekaj urah zato spremljajmo in fotografirajmo telesne spremembe in pravočasno obiščimo zdravnika. Rok, da imate pravico do odškodnine za telesne poškodbe kot povzročitelja je 24 ur od nezgode.

Višina odškodnine povzročitelja!

Višina odškodnine je odvisna od resnosti poškodb in trajanja zdravljenja telesnih poškodb. Višina odškodnine pri povzročitelju nesreče ima neupoštevan strah in nateg vratnih mišic. Odškodnina v primeru, je povzročitelj resno poškodovan in ima premaknjeno hrbtenico ali nalomljeno, kot tudi okrušeno, v takšnih primerih se prizna pravica in tudi odškodninski zahtevek je uspešno rešen.

Pri določanju višine odškodnine, kjer je povzročitelj prometne nesreče lažje poškodovan ali pa težje poškodovanj gre za velika odstopanja pri izplačilih. Potrebno je upoštevati vso zdravstveno dokumentacijo, rehabilitacijo, koliko obiskov specialista je imel povzročitelj in kakšne ima trajne posledice zaradi nesreče. Odškodnina za prometno nesrečo in njena višina je odvisna, kjer ste povzročitelj tudi od primera, če utrpite trajno invalidnost.

V kolikor se povzročitelj ponesreči in ostane paraplegik ali tetraplegik potem se ureja renta ali odškodnina, ki je lahko v enkratnem znesku.

Potrebno je povedati, da zelo visoke odškodnine ali smrtni primeri potrebujejo strokovni pregled dokumentacije in vam priporočamo, da odškodninskega zahtevka ne vlagate sami. Za uspešno vložen odškodninski zahtevek se smatra, da upošteva tako nematerialno kot materialno škodo. Nematerialna škoda je telesna poškodba medtem, ko materialna škoda je izguba dohodka, stroški zdravljenja in škoda vseh materialnih stvari.

Za visoke odškodnine svetujemo, da odškodnine za prometno nesrečo pripravijo strokovnjaki, saj samo tako boste prejeli pravično in visoko odškodnino.

Povzročitelj nesreče in soudeleženec!

Pogosto se dogaja, da ima povzročitelj prometne nesreče s seboj sopotnika. V takšnem primeru je sopotnik soudeleženec prometne nesreče in ima pravico do odškodnine, če je utrpel telesne poškodbe. Lahko se pripeti, da je povzročitelj težje poškodovan ali obratno in v takšnih primerih je potrebno hitro ukrepati in poklicati klicni center 112. Zaposleni klicnega centra pokličejo policijo in reševalno službo v kolikor je potrebna.

Sopotnik je zavarovan za vse telesne poškodbe v kolikor jih je utrpel pri udeležbi prometne nesreče zato je potrebno obiskati v 24 urah zdravnika ali urgentno službo, če ni bilo na kraju nesreče reševalnega vozila z strokovno medicinsko pomočjo.

Odškodnina v primeru prometne nesreče za sopotnika se uveljavi iz zavarovalne police povzročitelja. Vsa vozila, ki so registrirana imajo zakonsko urejeno, da se odškodnina za sopotnika v primeru prometne nesreče izplača oškodovancu brez zapletov, če ima zdravstveno dokumentacijo, da je utrpel telesne poškodbe.

Telesne poškodbe se izplačajo, če so vidne in, ko niso vidne. V tem primeru se sopotniku krije tudi diagnoza nateg vratne hrbtenice in strah. Materialno škodo se sopotniku povzročitelja upošteva v celoti.

Odškodninski zahtevek naj pripravi strokovnjak za odškodnine in zavarovalnica ne bo odškodninskega zahtevka zavrnila.

Odškodnina za prometno nesrečo bo tako uspešno zaključena.

soudeleženec odškodnina prometna nesreča

Vsa potrebna dokumentacija od povzročitelja prometne nesreče!

Odškodnina za prometno nesrečo je odvisna od zbrane dokumentacije. Pri prometni nesreči je potrebno upoštevati vsa dokazila, da se upoštevajo pri pripravi odškodninskega zahtevka.

Odškodnine za prometno nesrečo za povzročitelje je moralno samo obliž. pogosto se dogaja, da povzročitelj zaradi krivdnih razlogov in moralnih misli, da ni upravičen in da mu ne pripada odškodnina, kar pa je zmotno.

Vsem povzročiteljem v prometni nesreči, ki ima sklenjeno zavarovanje voznika pripada odškodnina.

Med pogoste lažje telesne poškodbe štejemo:

 • Policijski zapisnik v kolikor ga imate
 • Zdravstvena dokumentacija (izvidi, fizio terapije)
 • Kopija zdravstvenega kartona
 • Slike, telesnih vidnih poškodb
 • Zapiski kako je potekalo zdravljenje in kakšne so trajne posledice
 • Osebni dokument
 • Veljavno vozniško
 • zavarovanje AO plus in kopija prometne
 • Tri plačilne liste pred in med poškodbo
 • Vsa dokazila o izgubi dogodka (računi za zdravila, uničene materialne stvari, mobitel, trenerka)
 • Predložite vse zavarovalne police, kjer je šteta dnevna odškodnina ali bolnišnične dni, kot tudi kolektivna nezgodna zavarovalna polica.
 • Z nami je potrebno podpisati pooblastilo in pogodbo o zastopanju.

Kakšna je odškodnina, če nisem v bolniškem staležu?

Ko ste povzročitelj nesreče in niste na bolniško potem ne pričakovati visoko odškodnino. Pri prometnih nesrečah z resnimi telesnimi poškodbami skoraj ni primera, da nebi bil vsaj nekaj dni ali mesecev na bolniški.

Če ste povzročitelj nesreče in imate bolečine ali neko lahko obliko težav priporočamo vsaj teden dni počitka. Odškodnina ne bo prav velika ampak z njo si boste lahko pomagali, da popravite kakšno materialno dodatno škodo. V kolikor imamo obisk zdravnika in rehabilitacijo v fizio centru potem je višina od 500 naprej. Govorimo o začetni višini odškodnine, ko ni dolgotrajno zdravljenje in ni bila odprta bolniška in ni bilo vidnih poškodb.

odškodnina

Kaj se zgodi, ko sem povzročitelj nesreče in je prisoten alkohol in druge substance?

Odškodnina za prometno nesrečo, ko ste povzročitelj in je prisoten alkohol ali druge nedovoljene substance so obsojene na propad.

Prometne nesreče in odškodnine za prometno nesrečo se kazensko obravnava, če je prisoten smrtni primer in, ko gre za povišane substance.

Odškodnina za prometno nesrečo, ko je prisoten alkohol ali sum alkohola pri povzročitelju mu ne pripada odškodnina. Ne pripada odškodnina tudi vsem voznikom in povzročiteljem, ki so uživali psiho nedovoljene substance. Prometna nesreča je pogosto posledica uživanja alkohola in prekoračitev dovoljene meje alkohola zato zavarujmo sebe in druge, ko se usedemo za volan. Zavarovanje AO plus vam ne krije odškodnine v primeru, ko se dokaže, da je bil prisoten alkohol.

Kaj se zgodi v primeru smrtnega primera v prometni nesreči, kot povzročitelju?

Za oblike odškodnine ali rente v primeru smrti predlagamo, da se pogovorite z strokovno osebo, ki ima veliko znanja in prakse pri odškodninskih zahtevkih. Ko gre za smrt povzročitelja nesreče, je do odškodnine upravičena njegova družina (žena in mladoletni otroci).

V primeru, da je povzročitelj nesreče živ in je sopotnik smrtno ponesrečen pa bodo potekali postopki pred sodiščem.

Predlagamo obisk in posvet pravne službe.

Brezplačen posvet z pravnikom v primeru prometne nesreče kot povzročitelj prometne nesreče.