Odškodnina za prometno nesrečo z motorjem ali kolesarjem

V primeru, da ste bili udeleženi v prometni nesreči kot kolesar ali motorist, vam lahko uredimo visoko in pravično odškodnino za telesne poškodbe.

Izkoristi brezplačni posvet
odškodnina kot kolesar ali motorist

Nesreča z motorjem ali kolesom!

Ko se pokaže prvi sončni žarek, so motoristi in kolesarji na cesti. Tako motoristi, kot kolesarji in še posledično pešci so tisti, ki so najbolj izpostavljeni in ranljivi, ko se zgodi nesreča in so del te nesreče. Ker imamo na cesti vedno več prometa, si zaslužijo posebno obravnavo, kjer bomo razložili kakšne so njihove pravice, v kolikor se zgodi nesreča.

Najpogostejše nesreče motoristov kot kolesarjev se dogaja od spomladi do pozne jeseni. S tem, da motoristi so v poletnem času večkrat v prometni nesreči ali pa so bolj ranljiva skupina na hitrih cestah medtem, ko kolesarji so izpostavljeni v mestu na semaforjih in prehodih, kjer se zavija in spregleda, da ima kolesar prednost.

Tako so motoristi izpostavljeni visokemu tveganju preživetja, saj zaradi velike hitrosti pogosto prihaja do smrtnih žrtev. Čeprav ima motorist obvezno motoristično opremo (čelado, kombinezon, rokavice, obutev) je to premalo, ko pride do trka z avtomobilom, saj voznika motorja vrže iz vozila. Pogosto voznik motorja utrpi hude telesne poškodbe, zlom ali več zlomov in več telesnih poškodb.

Vzroki nesreče motoristov in kolesarjev?

Motoristi so izpostavljeni prometni nesreči zaradi neprilagojene hitrosti. Spomladi, ko je še cesta prašna od peska in tudi od zime so še hladni dnevi, so padci in prometne nesreče posledica neupoštevanja pravil (prilagojena hitrost). Preden gre motorist na cesto, mora pregledati in usposobiti motor, urediti ustrezno zavarovanje, da zaščiti najprej sebe in tudi druge , ki so del cestnega prometa.

Pogosti vzroki prometne nesreče motorista pa je prisotnost peska, kamenja, luknje na cesti, ki so tudi posledica zime. Ker zima poslabša stanje cest in se spomladi pokažejo prve razpoke, luknje imajo tudi kolesarji poleg neupoštevanja prednosti kolesarja, pogoste nesreče zaradi lukenj na cesti.

Vse bolj pogosto pa za nesrečo motorista in kolesarja prihaja zaradi slušalk v ušesih, uporaba telefona in ne spremljanje prometa v katerem se nahajajo. Prometne nesreče motorista in kolesarja bi lahko bile občutno manjše, če ne bi njihovo pozornost odvračala tehnika.

Najpogostejši razlogi za nastanek prometne nesreče z motorjem so: prisotnost peska, kamenja ali ledu na cesti v spomladanskem času, luknje na cesti, neprilagojena hitrost ter neupoštevanje pravil o prednosti.

prometna nesreča z motorjem ali kolesom

Posledice nesreče motorista ali kolesarja!

Posledice motorista so lahko težje ali težke telesne poškodbe, ki zahtevajo dolgotrajno zdravljenje. Ko je motorist udeležen v prometni nesreči se pogosto dogaja, da prihaja do smrtnih žrtev. Težke telesne poškodbe imajo tudi njihovi sopotniki. Zdravljenje motorista, kot sopotnika motorista in kolesarja je lahko zelo dolgotrajno in ima trajne telesne okvare in zdravstvene posledice.

V primeru prometne nesreče motorista ali kolesarja pokličimo takoj klicni center 112, da pošljejo urgentno službo in prometno policijo. Prometna nesreča motorista in kolesarja je zelo travmatičen dogodek vseh udeleženih v prometni nesreči, kot njihovih svojcev.

Ker so motoristi in kolesarji mladi ali mlajša generacija je smrt, ki je posledica prometne nesreče zelo grob in hud udarec, ki vpliva na celo družino in sorodnike, sodelavce, ki niso bili udeleženi v prometni nesreči ampak vseeno doživeli trajno izgubo.

Ker so posledice prometne nesreče tako zelo hude za družino motoristov, kolesarjev in za preživele, da vam v naslednjih vrsticah opišemo vaše pravice in damo prave napotke, da se posledice v primeru prometne nesreče ublažijo.

odškodnina za kolesarja sos nezgode

Poškodbe motorista!

Kakšne so poškodbe motorista oziroma najpogostejše poškodbe motorista pri udeležbi v prometno nesrečo.

Res je tudi, da motorist lahko utrpi lažje telesne poškodbe. To so udarnine, odrgnine, bolečine celega telesa. So pa pogosto hujše ali hude posledice prometne nesreče. Pogosto imajo motoristi zlomljeno ključnico, vratna vretenca, torokalna hrbtenica. Zlom stegnenice, gležnja, natrgane vezi, pretres možganov. Pogosti so večkratni zlomi in dolgotrajno zdravljenje.

Povzročeni zlom vratnega vretenca, okvara hrbteničnega živca, komplicirani večkratni zlomi, poškodba glave zaradi posledice prometne nesreče pogosto privede do trajne nezmožnosti človeka. Oseba ostane paralizirana in ima travmatsko poškodbo glave.

Sezona motociklističnih potepanj je postregla s prvimi nesrečami. Število registriranih enoslednih motornih vozil se povečuje.

Smrt je huda posledica prometne nesreče! V temu primeru ne govorimo o telesnih poškodbah ampak najokrutnejšo obliko posledice v primeru prometne nesreče. Ne pozabimo, da je za smrtni primer pri vozniku motorja še vedno prepogosto prisoten alkohol.

Poškodbe kolesarja

Ko je v prometni nesreči udeležen kolesar lahko pride do blagih in zelo hudih telesnih poškodb. Najpogostejše telesne poškodbe so udarnine on odrgnine po telesu. Roke noge, koleno in udarec v glavo. Poškodba obraza. Presekane ustnice itd. V kolikor je kolesar v primeru prometne nesreče uporabljal čelado je prav gotovo utrpel lažje poškodbe glave ali pa se izognil težjim poškodbam glave.

Kolesar ima pravico do odškodnine, ki pa je lahko deljena, če je dokazano, da je kršil cestno prometna pravila.

Zdravljenje kolesarja je lahko več mesecev in pogosto pušča trajne posledice. Kolesar, ki je udeležen v prometno nesrečo ta dogodek prestraši in trajno zaznamuje. Pri prometni nesreči kolesarja ima udeleženec travme, strah, ki se ga težko znebi in ima ves čas občutek, da mu preti nova prometna nesreča.

Čas zdravljenja je pri kolesarjih daljši in predvsem čustven. Kolesarju pripada odškodnina tudi za stres.

Če ste udeležen v prometni nesreči kot kolesar nam pišite na info@sosnezgode.si

Odškodnina za poškodbe motorista!

Motorist, ki je utrpel nesrečo je lahko za nezgodo odgovoren sam ali pa je imel prometno nesrečo z drugo osebo ali drugim vozilom.

V kolikor je imel prometno nesrečo in ga je zaneslo zaradi prehitre vožnje, torej neprilagojene hitrosti in je za telesne poškodbe v prometni nesreči izključno njegova krivda potem ima pravico do denarne odškodnine iz naslova AO-plus. AO-plus zavarovanje je potrebno vozniku motorja, da mu zavarovalnica prizna odškodnino za poškodbe, ki so hude in zahtevajo dolgotrajno zdravljenje po prometni nesreči. Prometnih nesreč motoristov je vedno več in tudi pojavljajo se duševne bolečine in trajne posledice.

Odškodnine Motorista so lahko zelo visoke, odškodninski zahtevek je obširen in motoristu pripada odškodnina in tudi pripada odškodnina njegovemu sopotniku.

Prometna nesreča motorista je posledica odškodninski zahtevek, ki ga pripravi pravni strokovnjak, ki preuči tako materialno škodo in vse telesne poškodbe, kot trajne posledice, ki vplivajo na višino odškodnine.

Odškodnine za telesne poškodbe v prometnih nesrečah motoristov so zelo visoko in potrebujejo posebno skrb in znanje. Odškodninskega zahtevka ne morete pisati brez znanja ali sami in je potrebno upoštevati tudi materialno škodo, trajno invalidnost, izgubo dohodka ali službe. Prometno nesrečo lahko naredi najmanjša nepazljivost in v primeru, ko je prometno nesrečo povzroči motorist je pogosto deljena krivda.

Odškodnina se podeli in tudi, če je motorist sokrivec za nesrečo mu pripada odškodnina in se mu izplača.

Prometnih nesreč z smrtnim izidom motorista ali sopotnika je vedno več in imamo veliko telesnih poškodb z smrtnim izidom. Pogosto prihaja, da imajo notranje krvavitve in takšnega odškodninskega zahtevka mora pripravljati strokovnjak na področju odškodnin.

Odškodnina pripada svojcem (ženi, otrokom, ožje sorodstvo zapustnika). Prometno nesrečo s smrtnim izidom obravnava sodišče. V primerih prometnih nesreč s smrtnim izidom je več možnosti pridobitev odškodnine.

Ne smemo pozabiti na ostala zavarovanja!

poškodbe motorista

Odškodnina za poškodbe kolesarja!

Kolesarji so pogosto udeleženi v prometni nesreči z avtomobilom, kombijem, motoristom in vedno imajo pravico do odškodnine saj so skoraj zagotovo materialne in telesne poškodbe. Prometno nesrečo s kolesarjem obravnava policija in pogosto morajo kolesarja odpeljati na urgenco.

Kolesa so popolnoma uničena in odškodnina za telesne poškodbe kolesarja se izplača iz zavarovanja police avtomobila ali motorja. Kolesarji nimajo zavarovanja za telesne poškodbe, če so krivi za nezgodo in lahko odškodnino po lastni krivdi upravičijo samo iz lastne nezgodne police.

AO plus zavarovanja so za poškodbe voznik motorja in avtomobila medtem, ko kolesarji te oblike nimajo.

Poškodbe kolesarjev so lahko zelo hude in tudi smrtne. Pogosto so soudeleženi pri odgovornosti zato se odškodnina izplača delno. Ko se kolesar zaplete v prometno nesrečo mora zdravljenje zaključiti. Odškodninski zahtevek se pripravi na podlagi vse zdravstvene dokumentacije in se upošteva posledice in odškodnina je lahko zelo visoka tudi, če je delna.

Odškodnine naj pripravlja strokovnjak, ki bo stranko ves čas zdravljenja spremljal in strokovno pripravil odškodninski zahtevek.

poškodbe kolesarja in njegova odškodnina

Zavarovanje motorista ali kolesarja!

Zavarovanje motorista je AO-plus in, ko pride do prometne nesreče po lastni krivdi, se uveljavi odškodnina za telesne poškodbe. AO plus zavarovanja krijejo samo osebo, ki voznik medte, ko AO zavarovanje je zavarovanje sopotnika. AO plus zavarovanje nima kolesar in zato ni upravičen do odškodnine.

Kolesarjem priporočamo nezgodno zavarovanje z dnevno odškodnino, bolnišnične dni, invalidnost...

Voznikom motorja prav tako svetujemo, da ne gredo na cesto brez AO plus zavarovanja in si uredijo tudi nezgodno zavarovanje.

Zavarovanje za motoriste in kolesarje je pomembno kot vsa obvezna zaščitna oprema..

Kritje imate tudi motorno kolo in zavarovanje motornega vozila je obvezno. v kolikor nimate zavarovanje motornega vozila vam svetujemo, da se izogibate javnim cestam in naseljem.

Kakšna je razlika med motoristom in kolesarjem?

Razlika med motoristom je v tem, da ima lahko urejeno zavarovanje voznika AO - plus medtem, ko kolesar AO - plus nima in ga ne more imeti.

Motorist ima lahko tudi nezgodno zavarovanje in lahko v primeru prometne nesreče uveljavi odškodnino iz obeh zavarovanj.

Zavarovalnice motoristom pogosto izrekajo krivdo ali sokrivdo za nastalo prometno nesrečo in s tem vplivajo na izplačilo odškodnine, ki pa vam pod zgoraj navedenimi pogoji z gotovostjo pripada in ste do nje po zakonu upravičeni, zato je edino pravilno, da jo tudi izkoristite.

Svetujemo, da nam pišete, da vam pravilno svetujemo.

Kolesarju pripada odškodnina iz nezgodnega zavarovanja, ki si ga prostovoljno plačuje. V kolikor nima nezgodnega zavarovanja in sam se poškodoval, ostane brez odškodnine.

AO plus naj ne predstavlja strošek ampak del obvezne opreme motorista.

Kaj pomeni deljena odgovornost?

Odškodnina je manjša, ko govorimo o deljeni krivdi. Objektivna odgovornost voznika motornega vozila ni vedno sto procentna. Potrebno je upoštevati ravnanje kolesarja in motorista, v kolikor so bile napake tudi njune.

Obseg kolesarjevega so prispevka je odvisen od teže njegove kršitve in od morebitnih kršitev voznika motornega vozila.

Zavarovalnice motoristom in kolesarjem pogosto izrekajo krivdo ali sokrivdo za nastalo prometno nesrečo in s tem vplivajo na izplačilo odškodnine. Z zgoraj navedenimi pogoji vam z gotovostjo pripada in ste do nje po zakonu upravičeni, zato je edino pravilno, da jo tudi izkoristite.

V vsakem primeru imate možnost do odškodnine in odškodnine niso majhne zato izkoristite našo brezplačno pravno pomoč.

Visoka odškodnina je naša prioriteta in lahko zavarovalnica nam ponudi samo odškodnino, ki vam pripada. Mi smo strokovni in odškodninski zahtevki so dobro in skrbno pripravljeni.

Brezplačen posvet z pravnikom v primeru prometne nesreče kot kolesar ali motorist.