Kako do odškodnine v primeru poškodbe v gorah?

poškodba v gorah

Zakaj vse pogosto pride do nesreče in poškodb v gorah?

Kaj je nevarnost?

Za nevarnost v hribih je več dejavnikov, ki privede do nesreče, kjer so vključeni ljudje in zaradi več dejavnikov pride tudi do telesnih poškodb, ki so zelo hude ali smrtne in trajno invalidne.

Do nesreče pride tudi zaradi vremena, ki ga povzročijo naravne sile, kot tudi živali in ljudje. Nesreča je nenadno stanje, ko se nam zaradi nepredvidenih dogodkov, neupoštevanja nevarnosti in zaradi napačnih odločitev pripeti telesna poškodba, ki ima posledice materialno in nematerialno škodo. Gibanje po gorovju je naša zavestna dejavnost; to pomeni, da se sami odločimo, kdaj, kam in s kom bomo šli, kaj bomo počeli na trasi in kako se bomo vedli. Zato se srečamo s posledicami.

zakaj pride do poškodbe v gorah

Kakšne telesne nezgode se pripetijo v gorah?

Najpogostejša poškodba so zlomi in izvini gležnja, poškodba zaradi padca in praske ter odrgnine in ureznine od skale. Pri gorkem kolesarjenju pa je največ poškodb ramena, saj te pridejo do prvega stika s talmi. Poškodba glave pogosto pripeti pri gorskih kolesarjih in izpaha ramenskega sklepa.

kakšne nezgode se pripetijo v gorah

Kako se pravilno odpravimo v gore?

Kakšna mora biti planinska oprema?

Osebna oprema:

 • Planinski čevlji
 • Nogavice in spodnje perilo
 • Hlače, srajca, pulover in pokrivalo
 • Rokavice, anorak, zaščitna očala
 • Nepremočljiva vetrovka

Splošna oprema:

 • Nahrbtnik
 • Pohodne palice,
 • Hlače, srajca, pulover in pokrivalo
 • Rokavice, anorak, zaščitna očala
 • Nepremočljiva vetrovka

Kako pomagamo v gorah ponesrečenim in poškodovanim?

gore poškodbe odškodnina

Za reševanje je pomembno kako se na njega pripravimo. Pri gorskem reševanju kot pri prometni ali delovni nesreči je pomembno, da ohranimo mirno kri.

Prvo pravilo je, da pomagajmo sebi, da bomo lahko pomagali drugemu.

Drugo pravilo pa je, da zavarujemo poškodovanega in kraj nesreče, da ne pride do skupinske nezgode. Ne tvegajmo svojih sposobnosti. To je pri zdrsih v nižini, strmem pobočju, tudi snežni nižini.

Telefon, rešilna bilka

S telefonom obvestimo klicni center 112
Poškodovanca poskusimo oskrbeti s tistim, kar imamo v nahrbtniku, imobilizirati roko ali nogo. V njem naj bo vedno škatlica s prvo pomočjo – nekaj povojev, sterilnih gaz, obližev, trikotna ruta, tablete proti bolečinam.

V kolikor poškodovani zmore nadaljevati pot, mu pomagamo tako, da mu nosimo njegovo opremo in ga podpiramo.

Najpomembnejša podatka, ki bosta prispevala k učinkoviti reševalni akciji, sta podatka o kraju nesreče in vrsti nezgode. Operater bo alarmiral postajo GRS, ki pokriva območje, kjer se je zgodila nesreča. Po navadi klicatelja za dodatne informacije – predvsem glede vremenskih razmer, ki so pomembne zaradi načina reševanja – pokliče še vodja reševalcev. V takih primerih so mobilni telefoni precej obremenjeni in ko se pojavi znak za prazno baterijo, nam bo žal, če smo med vzponom po telefonu denimo poslušali glasbo, na vrhu pa z njim vneto slikali in pošiljali slike prijateljem v dolini. Baterijo velikokrat praznijo mraz in območja z nepokritostjo s signalom, zato imejmo v gorah raje izklopljen telefon. Tudi če bomo zaradi šoka ob nesreči pozabili PIN-kodo, bomo vseeno opravili klic na 112.

Kako poteka reševalna akcija?

Reševalci reševalno akcijo v gorah pričnemo z iskanjem in določanjem lokacije, kar pa reševalcem otežujejo slabe vremenske razmere (megla, nevihte, moča, sneg) Da je prihod z strokovno medicinsko opremo do ponesrečencev hitrejši jim letos pomaga inovativen program saros - v sistemu je zbrana celotna karta Slovenskih gora z satelitskimi posnetki.

V primeru, ko je pomoč potrebna s helikopterjem, moramo sporočiti ali je prostor za helikopter vsaj 50 m, kamor gorski reševalci helikopterja poškodovanega prepeljejo v najbližjo medicinsko oskrbo, kjer mu pomagajo. Poškodovanim tudi pomagajo s helikopterjem slovenske vojske. Reševalci so vedno v pripravljenosti.

Gorski reševalci!

Gorski reševalec je oseba z znanjem alpinističnih veščin in fizično in psihično usposobljena za reševanje v dolino. Reševalci bodo prepeljali v dolino vse poškodovane in jih tudi oskrbeli.

Oseba se vključi v lokalno društvo gorske reševalne službe, kjer v tri letnem obdobju pripravništva pridobi znanje letne tehnike, zimske tehnike, nudenja prve pomoči in znanje osnovnega rokovanja pri delu s helikopterjem
(modul A).

Kakšna je naloga helikopterjem slovenske vojske?

Njihova naloga je pomoč pri težko dostopnih krajih in zahtevni nalogah.

reševanje v gorah

Pogosti vzrok za škodo!

Najpogostejši vzrok za nezgodo ali nesrečo z telesnimi poškodbami je nepoznavanje terena in nepripravljenost, pogosto tudi alkohol. Seveda jih moramo tudi ustrezno tolmačiti. Ni samo en vzrok pripeljal do nesreče; planinec pade tudi zato, ker je bil slabo opremljen in telesno nepripravljen in mu je spodrsnilo na spolzki trasi Tudi padec si je treba primerno tolmačiti, saj obsega vse vrste padcev, od tistega, ko se spotakneš ob skalo na poti, pa do najhujših, ki se končajo pod steno.

Vzroki za nesrečo so tako: neprimerna osebna oprema, telesna nepripravljenost, zdrs in padec. Pomembno je, da se gibljemo po označeni trasi in zavarovani poti, kar pa ni garancija do popolne varnosti

Poznamo objektivno odgovornost!

Med objektivno odgovornost v gorski nesreči spadajo vse tiste nevarnosti, ki prežijo na nas vsak trenutek, ker so gore nepredvidljive in je potrebno več priprave.

Med objektivno nevarnost spadajo:

 • Nevihta
 • Strela
 • Megla
 • Veter
 • Nizke in visoke temperature

V drugo skupino spadajo:

 • Mokra spolzka tla
 • Listje in mokre korenine
 • Led, sneg in plazovi, žled, nizke temperature

Da se izognemo takšni nepredvidenim težavam ali gorskim nesrečam, jo zelo omilimo z spremembo smeri, telesno pripravljenostjo.

Subjektivna odgovornost pa je, ko lahko vplivamo na potek in je odvisna od nas samih!

Na njo vplivamo z našim odločanjem, z telesno pripravljenostjo, tehnično opremljenostjo, presoja in odločanje.

Te nevarnosti so:

 • Neprimerna priprava in izvedba ture
 • Neznanje
 • Pomanjkljiva telesna pripravljenost
 • Neobvladovanje tehnike gibanja
 • Neprimerna obutev in oprema, neznanje uporabe opreme
 • Alkohol in neprimerno obnašanje

Ali nam pripada odškodnina in kdaj nam pripada odškodnina?

Gore so prostor kjer je vilo nesreč tako v jesensko spomladanskih časih. Gorski reševalci več nesreč obravnavajo v času spremenljivih vremenskih razmerah. Za odškodnino, ki nezgode terjajo gore in so prisotni gorski reševalci, lahko govorimo, da je lažje dokazljiva odgovornost, kot pa kjer ni bila poklicana reševalna služba. Ko na kraj nesreče pridejo reševalci, ker je potrebna pomoč, se naredi zapisnik in sicer kako in zakaj je prišlo do poškodb, ki so lahko smrtne. Reševalne službe spišejo vse reševalne papirje, ki so danes obvezne tudi za odkrivanje odgovornosti. Strokovna služba naredi zapisnik, foto slike na kraju nesreče. Poberejo izjave prič in očividcev in samega poškodovanega, če gre za lažjo telesno poškodbo. Gorski reševalci reševanje opravijo tudi s pomočjo helikopterjem slovenske vojske, če je poškodba večja in potrebujejo okrepitev. Lahko pride do skupinske nesreče.

Za odškodnino pri telesnih poškodbah ali smrtnem primeru ugotavljamo odgovornost za nesrečo.

odškodnina za poškodbo v gorah

Najprej se povežemo z poškodovanim in se temeljito pogovorimo kako je prišlo do poškodbe v hribih in kakšna je bila pomoč. Pomoč je pomembna, ker se smatra za priče. danes tudi foto šteje za veliko pomoč in dokazovanje.

Naša naloga je, da pridobimo:

 • Vso strokovno dokazno gradivo (zapisnik)
 • Foto gradivo
 • Izjave prič in vremenske uradne podatke
 • Zdravstveno dokumentacijo

Ponesrečenega v času rehabilitacije spremljamo in v kolikor imamo dovolj trdne dokaze, da ni odgovornost na strani ponesrečenega potem zahtevamo maksimalno najvišjo odškodnino za poškodbo. Poškodb je več vrst in višina je danes zelo visoka, saj so poškodbe trajno invalidne, smrtne.

Odškodnino urejamo na območju Slovenije in tudi pri gorskih nesrečah v tujini. Ponesrečenca bodo reševalci prepeljali in in posredovali vse podatke, ki so potrebni, da se oskrbi udeleženega v gorski nesreči.

Pri odškodnini nam bodo tako reševalci, policisti posredovali vso zahtevano dokumentacijo. Mi spremljamo vso zdravstveno dokumentacijo in samo rehabilitacijo, ter upoštevamo vse trajne posledice-

Naše odškodnine za gorsko nesrečo so visoke in strokovno pripravljene.

Obiščite našo spletno stran in pomagajte si z aplikacijo SOS Nezgode.

Izkoristite brezplačen pravni posvet!